Teater Prisme

Bofællesskabet Landsbyen

Eva Silberschmied Villa. Beboer og medlem af arbejdsgruppen.

Vi har brugt Teater Prisme i forbindelse med afholdelse af en visionsdag i vores bofællesskab. Vi ønskede blandt andet at sætte fokus på balancen mellem individ/fællesskab i vores bofællesskab under hensynstagen til, at vi har meget forskellige holdninger hertil.

Samarbejdet med Prisme har været produktivt, inspirerende og sjovt. Vi oplever, at Birthe Blåbjerg Jakobsen fra Prisme der faciliterede dagen har været yderst kvalificeret og meget grundig og velforberedt. Hun har formået at skabe en (tryg) ramme, hvor vi på en andeledes måde fik mulighed for lære hinanden endnu bedre at kende og samtidig arbejde med de dilemmaer, som ligger i balancen mellem individ/fællesskab, og som kan være vanskelige at tale om.

Forumteater er derfor en sjov, anderledes og inspirerende arbejdsform, hvor det gennem lege og rollespil bliver muligt at sætte ord på det, som er svært. Absolut anbefalelsesværdigt.

Christel Kirkeby. Beboer og medlem af arbejdsgruppen.

Helt grundlæggende oplever jeg at forumteateret giver en fælles forståelse og en ramme at tale ud fra. Ved at spille forumspil får man mulighed for at se situationen udefra og kan bedre få en forståelse for begge sider. Man får en fælles referenceramme, og får samtidig et kærligt kritisk blik på sig selv.
Fællesskab vs individ er en problematik som fylder hos os ind i mellem. Forskellige syn på frihed vs. forpligtelse er en klassiker. Det er et dilemma, for det kalder på rammer, men samtidig gøre fællesskab under tvang ikke nødvendigvis godt.

Det at spille forumspil og gennemgå bevæggrunde, muligheder osv er med til at åbne og og, dermed hjælpe bedre fælles forståelse og respekt og også til at vi kan skabe løsninger der er bedre for alle parter. At få lov til at slippe sine følelser og bare se det hele lidt udefra er en god måde at vokse lidt som menneske.
For mig gav dagen en masse. Dels en god måde at få sat hinanden i spil, at finde legebørnene frem, og dels en fantastisk mulighed hvor alle i løbet af dagen fik mulighed for at fortælle hvad der ligger dem på sinde. De problemstillinger mange kunne genkende fik et kærligt skub, gennem fire små spil med emnerne “Vi får ikke ændret noget, hvis vi ikke selv tager initiativ”, “mødeledelse – struktur vs spontanitet”, “hensyn til fællesskabet eller individet”, “løs den konkrete konflikt i stedet for at lave regler”.
Emner der er vigtige for os, men også vigtige generelt i livet.
Det bliver svært til næste møde at falde helt ind i sin gamle rolle, uden at reflektere over de ting der blev sat på spidsen i forumspillene. Det “svære” er forhåbentlig blevet mindre svært, fordi vi nu også kan bruge der skete i forumspillene til at læne os op ad, og bruge dem til at sætte emnerne i perspektiv.
Jeg synes Prisme / Birthe Blåbjerg Jakobsen har været fabelagtig at samarbejde med. Fantastisk dag!
Birthe har en god evne til at arbejde med stemningen og med deltagerne. Hun var super forberedt, men uden et låst program – vi fik lov til at stemme med fødderne dagen igennem og skabe dagen i fællesskab.
På den måde fik alle medejerskab – som var uvurderligt for dagen.
Det er ikke helt uden bæven, at man beslutter sig for at bruge en masse penge på noget man ikke helt ved hvad er, ikke helt ved hvordan vil udfolde sig, og slet ikke ved hvordan vil blive taget imod. Vil folk spille med? Kan vi få vores udfordringer kogt ned til 4 minutters teater der giver mening? Så det var lidt som at kaste sig ud på den tynde is med stor tillid til at Birthe skulle få os igennem. Og det gjorde hun. Der var ikke grund til skyggen af bekymring, for med hendes hjælp blev det så fint og skarpt. Hvor man var efterladt med – “Ja, det er sådan det er…!” Faktisk helt vildt, så godt det hele sad i skabet.

Stor ros til Prisme og tusinde tak.
Jeg håber vi ses en anden gang.