I det boligsociale felt findes en bred vifte af netværk, hvor det netop er vigtigt, at de forskellige aktører har forskellige fagligheder og agendaer. Det kan også kræve en høj lyttefaktor i et lokale at komme hen over de personlige dagsordener, og at holde det fælles mål for øje.
I junglen af møder og samarbejdspartnere kan det være vældigt fristende ”bare at møde op”, eller at være 30% eller 70% til stede. Men resultatet af netværksmøder, hvor deltagerne ikke er 100% til stede og inspirationen derfor daler, kan være, at der gror mos på rollefordelingen, arbejdet går i tomgang, og meningen med netværket føles diffust. “Hvorfor er jeg egentlig her“-spørgsmålet kører på den indvendige lystavle.
Hensigten med at bruge et par timer eller en dag på at optimere et netværk, er at få et rum, hvor netværkets funktioner og muligheder bliver sat under lup. Dermed bliver de enkelte medlemmers ønsker og behov for samarbejdet synlige.
De får en chance for at opdage/genopdage hinandens faglige og personlige identiteter på en levende måde.
Resultatet er, at fundamentet for arbejdet bliver synliggjort, og det giver plads til nye tanker, sammenhængstænkning og fremadrettet fokus.
Kommentar
Christina Al-Aani, boligsocial medarbejder og tovholder på Børn og Unge Netværket i Sydhavn.
”Jeg var overrasket over, at det gav mig så mange klare billeder af folks udsagn og holdninger. Pludselig stod alle “crowded” ét sted, og så var det pludselig meget tydeligt, hvor vi skal sætte ind i vores netværk.
Folk var langt mere engagerede end forventet. De var ikke generte i forhold til at hoppe ind på stolene osv. Og så grinede vi en hel masse; det gav en løssluppen stemning. Jeg var begejstret for jeres præstation, som jeg synes var meget professionel, seriøs og velforberedt.”