Teater Prisme

Samtalesalon om ´Engagement` 1. April Djursland.

Fredag den 1. April kl 20- 22 er der samtalesalon om ENGAGEMENT med Forumteatret Prisme i samarbejde med Feldballe Friskole og en gruppe Frilændere fra det eksperimenterende andelsforening Friland på Djursland.
Alle der er interesseret er hjertelig velkommen. Arrangementet er gratis.

Fredag den 4. marts var der ligeledes samtalesalon. Temaet var DANMARK.
Og var en del af et nationalt samtaledøgn hvor der 30 forskellige steder rundt i landet blev talt om dette emne. Initiativet var startet af Borgerlyst.dk og Sproglaboratoriet på P1.

Rapport fra 4. marts.
Da aftenen startede stod 20 mennesker lidt betuttede langs væggene i Feldballe Friskoles lille sal. Alderspænd var fra 10 – 70 år.
Ti lokale deltagere fra det eksperimenterende community Friland , et par stykker fra Feldballe landsby, en der var kørt helt fra Ålborg ( hvor han allerede havde deltaget i én samtalesalon om eftermiddagen) og en der var kørt fra Århus osv.
Da aftenen sluttede holdt vi hinanden lidt forsigtigt i hænderne – stod i en cirkel. Og smilede.
Programmet var: 

1.
4. hjørne check ind. ( Hvad bringer dig hid? 3 formulerede muligheder + åbent hjørne.)

2.
Find én der…
Antropolog-leg. Hvor alle bliver udstyret med papir/spørgeskema og blyant, og dernæst går rundt i lokalet for at få 10 `rigtige´hurtigst muligt.
Fx. Find en der har set Holger Danske i virkeligehden.
Find en der føler sig som en typisk dansker.
Find en der bedre kan lide at lytte end at tale.
etc.

3.
Forret. Samtale-menu komponeret som udbygning af den store menu.
grupper af 3.

4.
Landkort. Kortægning af danske værdier/modværdier.
Der blev lagt syd,nord,øst,vest kompasretninger ud i lokalet på det store gulv. Alle blev bedt om at stille sig på et sted på det imaginære landkort på et sted hvor deres første hjem var. ( Hvilken by) Dernæst lukke øjnene og observere de spontane billeder af hjem der toner frem for den indre biograf.
Derefter fortælle til den nærmeste lidt om hvilke værdier dette har givet ham/hende med ud i verden og hvordan denne værdi korresponderer/ har ligheder/uligheder med hans/hendes oplevelse af danske værdier. Hvad enten det er noget positivt eller det modsatte.
Dernæst transformeres det imaginære danmarkskort nu til et verdenskort. Deltagerne blev bedt om at gå et sted hen hvor de oplevede et møde med en anden kultur, eller person eller oplevelse der konfronterede deres opfattelse af danskhed/danske værdier. På en positiv eller negativ måde- det er underordnet.
Undervejs i faciliteringen fortælles fra et par stykker ud i gruppen.

5. Hovedret. Samtalemenu fra Borgerlyst.
Det var dejlig aften.
Og der er to mere på vej.

Feldballe by er blevet kåret til årets landsby i 2016 i Region Midtjylland pga. den opbyggede lokale handlekraft. Prisen på 150.000,- kan være til at sætte endnu mere gang i det lokale engagement. Det er spændende hvor stor en snebold der kan komme til at rulle.
På fotoet ses blandt andet en herre der havde hørt om samtalesalonerne i radioen og var kommet til fra Ebeltoft.
Hans fortælling om den oplevelse der konfronterede ham mest med hans danske værdier, var tilbage i 1944 hvor han voksede op på Nørrebro, og de tyske tropper satte en kanon op på Blågaardsplads.