Friland er en økolandsby på Mols der via DR blev danmarkskendt som lokalsamfund. For at eksperimentere med bæredygtigt design og minimum klimaaftryk.
Stedet har inspireret og motiveret folk til at finde nye løsninger i 20 år.
Her bor 70 voksne der på 70 forskellige måder forsøger at skabe livsdesign med vægt på bæredygtighed. Tilsammen er gruppen af beboere lidt af en guldgruppe indenfor grøn inspiration og viden og erfaring i flere sektorer.
Hvis I har tid kan I supplere jeres temadag om Grøn Omstilling med en rundvisning i Frilands mangfoldige univers.
Nyde en Michelin middag på den vegetariske restaurant Moment.
Eller høre et oplæg om den Grønne Omstilling fra forskellige Frilændere i rollen som fagpersoner fra forskellige sektorer.
Hvordan kan en temadag se ud:
Det kan foregå på forskellig vis.
Play Back – Den let tilgængelige version.
Publikum ryster klima-dilemmaer op af lommen.
Scenarier fra familien, arbejdet eller på samfundsplan.
Vi spiller dem på stedet! I bliver dernæst guidet igennem en proces hvor I som aktivt publikum deltager i at ændre scenarierne på scenen til det bedre.
Dette format egner sig godt til virksomheder med en større gruppe på 20 – 100 deltagere og en tidsramme på 2,5 – 3 timer.
Forumspil – Den aktive og mest læringsrige version.
Her laver I jeres egne dilemmaer om til læringsspil i en guidet proces som alle kan deltage i.
Dette format fungerer til grupper af enhver art, med et deltagerantal på max 35.
Det er komplet ligegyldigt om man har erfaringer med at lave lignende processer. Alle – kropsforskrækkede eller ej – kan være med og bidrage.
Forumteater – Den skræddersyede og komprimerede version.
Som virksomhed / organisation har I mulighed for at få omsat jeres fremtidige eller nutidige udfordringer til konkrete scener. Som så I jeres dagligdag på film. Tilsat lidt ekstra kant og humor.
Scenerne er lavet på forhånd af professionelle skuespillere ud fra dialog med jer og sigter efter at ramme så præcist og flabet som muligt.
Med det formål at få jer op af sæderne og op på scenen for at lægge arm med dilemmaerne.
Dette format egner sig til virksomheder og organisationer med en deltagergruppe på 20 – 250 deltagere og en tidsramme på 1,5- 2 timer.
Der findes utallige kombinationer af læringsforløb på typisk 1,2,3 og 4 dage.
Nogle kommer flere dage i træk og overnætter her.
Andre ligger temadage hos os spredt ud over året. I sammenhæng med øvrige indlæg i emnet.
De to mest brugte formater er skitseret her.
Forumspil + Friland rundvisning.
8.30 Ankomst på Friland
8.30 – 10 Rundvisning på Friland
10.30 – 12.30 Forumspil
12.30- 13 Medbragt frokost
13 – 16 Forumspil fortsat
Et andet typisk scenarie for en dag:
Forumspil + tema oplæg.
9.00 Ankomst på Friland
9.00 – 12 Forumspil
12 – 12.30 Medbragt frokost
12.30 – 14.30 Forumspil fortsat
14.30 – 16 tema oplæg om feks. Selvforsyning, Permakultur, Tiny Houses, Byggebranchen og bæredygtige materialer, Transport og Co2, Tankerne bagved Friland, Bæredygtigt livsdesign, Alternative boformer.
Et par eksempler på tema-moduler, I kan føje til
Gennembrud i byggebranchen! – Ved Lars Keller
Vores hjemmelige kulisse – huset – står foran en ny fase.
Byggebranchen er midt i et grønt gennembrud.
Sandsynligvis vil vi allesammen bo i andre konstellationer og materialer i fremtiden. Men hvordan kommer vi til at bo i fremtiden?
Lars Keller, der er direktør i Small Planet og medejer af Eco-cocon oplever efter 25 års pionerarbejde med halmbyggeri et gennembrud i byggebranchen lige nu.
Hør ham perspektivere byggebranchens udfordringer og efter oplæg slår I en smut forbi naboskolen, som Henning Larsen arkitektfirma har designet og Small Planet leveret halmelementer til. Et eksempel på moderne bæredygtigt halmbyggeri.
Den anden halvdel. Biodiversitetskrisen! – Ved Kent Olsen
Klimaet har hijacked mediernes dagsorden. De fleste ved at det kun er den halve krise-historie. Den anden handler om arters overlevelse.
Men hvad går den der biodiversitetskrise egentlig ud på?
Og hvad er løsningerne på strukturelt og individ plan?
Hør et passioneret oplæg af Frilænder Kent Olsen der til daglig er biolog, har naturen som livsmakker og er Forskningschef på Naturhistorisk Museum.
Foredraget kan foregå indenfor eller udenfor midt i Mols´natur- vidunderlighed.
Fremtidens madforsyning – ved Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Udvid jeres selvforsynende horisont og grønne viden ved at deltage i et oplæg om havebrug med fokus på regenerative og bæredygtige dyrkningsmetoder, ud fra det omfattende og helhedstænkende Permakultur-system.
Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb fra Permakulturhaven Myrrhis er to inspirerende igangsættere med stor passion for en sund livsstil. Deres store vision er at skabe mangfoldige og spiselige landskaber, der kan levere sund og nærende mad til kommende generationer, samtidig med at jorden regenereres, folk, dyr og insekter trives og miljøet forbedres.
De er godt i gang. De skriver bøger, holder kurser der er stopfyldte med deltagere og forsyner lokalsamfundet med grøntsager.